Spanje


Spanje ligt in het zuidwesten van Europa. Het noorden van Spanje grenst aan Frankrijk. Op de grens van deze landen bevinden zich de Pyreneeën, dit is een gebergte dat zich over een breed gebied uitstrekt. In het westen grenst het land aan Portugal. Het grootste gedeelte van Spanje wordt omgeven door het water van de Atlantische Oceaan. Daarom wordt Spanje ook wel een schiereiland genoemd. Bij Spanje horen ook de eilandengroepen Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Spaanse exclaves in Noord-Afrika. Van alle Europese landen ligt Spanje het dichtste bij Afrika, op een afstand van 14 kilometer.

Spanje is een divers land met zeer uiteenlopende culturen, talen, eetgewoonten en klimaten. Het land varieert van de regenachtige vissersdorpen in Galicië tot het nachtleven van Madrid, van de toeristische kusten aan de Middellandse Zee tot het flamencodansen van Andalusië en van het stierenvechten in vele delen van het land tot het moderne Barcelona in Catalonië. Spanje een constitutionele parlementaire monarchie. Spanje werd lid van de NAVO in 1982 en is lid van de Europese Unie sinds 1986. De euro werd de Spaanse munteenheid op 1 januari 2002 en verving daarmee de peseta.

Naast Spaans zijn Catalaans, Baskisch en Galicisch zogenaamde 'co-officiële' talen van het land.

De spaanse vlag

De Spaanse vlag bestaat uit twee rode horizontale banen en een gele. In de gele baan staat links het wapen van Spanje. De gele baan heeft twee keer de hoogte van één rode baan.

De spaanse taal

De Spaanse taal is wereldwijd één van de meest gebruikte talen. Spaans wordt door ongeveer 500 miljoen mensen gesproken.

De spaanse cultuur

Spanje is een cultureel paradijs met een heerlijke keuken, musea van wereldklasse, prachtige architectuur, een nationale voorliefde voor kunst en festivals, die allemaal uniek zijn.

De spaanse kunst

De Spaanse kunst staat algemeen bekend voor uiteenlopende, vernieuwende en tijdloze werken. Spanje kende enkele wereldberoemde schilders en beeldhouwers en tegenwoordig heeft het land nog steeds getalenteerde creatievelingen van allerlei leeftijden. De Spaanse kunst is van wereldklasse en ieder jaar trekt het land vele bezoekers die komen voor de barokpenseelstreken van Diego Velázquez, de religieuze werken van El Greco, het kubisme van Pablo Picasso en het surrealisme van Salvador Dalí.

Het loont zeker de moeite om hun werken te bekijken in de kunstgalerijen van Spanje. Twee grote trekpleisters zijn zeker het Museo del Prado en het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia in Madrid, waar je kunstwerken kan zien uit de barok, de renaissance, het surrealisme en het impressionisme.

Spanje kent tevens enkele schilderijen die wereldwijd bekend zijn geworden en een speciale betekenis hebben dankzij de tijd waarin ze gemaakt werden en de gebeurtenissen die erop weergegeven staan. Deze beroemde Spaanse schilderijen tonen, elk op een unieke manier, een al dan niet realistisch moment, waarvan toekomstige generaties kunnen leren. Bij sommige van deze beroemde Spaanse schilderijen gaat het niet om het het realistisch weergeven van een moment zoals in een foto, maar om het weergeven van de persoonlijke mening van de kunstenaar op de betreffende gebeurtenis. Ze laten ons een kijkje nemen in hun diepste gedachten, waardoor we de zaken ook eens van een andere kant kunnen bekijken.

De spaanse filmindustrie

De reputatie van de Spaanse films is de laatste jaren enorm gegroeid. In heel Spanje vinden jaarlijks bekende filmfestivals plaats. Spaanse films mogen vele prijzen en nominaties ontvangen en de bekendheid van de Spaanse films en regisseurs groeit nog steeds. Enkele hele bekende personen uit de filmindustrie zijn onder andere Carlos Saura, en de nieuwe generatie superregisseurs met Pedro Almodóvar, Alejandro Amenábar en Julio Médem.

De spaanse literatuur

Spanje telt heel wat getalenteerde schrijvers, dichters en toneelschrijvers. Voorbeelden zijn Miguel de Cervantes, de bedenker van de legendarische Don Quijote die ruim van invloed is geweest op de Spaanse cultuur, en Lope de Vega, die in de tijd van de barok actief was. Poëzie is tevens een fundamenteel onderdeel van de Spaanse literatuur. Er zijn genoeg dichters te vinden in de Generación del 27, zoals Federico Garcia Lorca die vaak te zien was in de vriendenkring van de surrealisten Salvador Dalí en Luis Buñuel.

De spaanse architectuur

Sinds het einde van Franco´s dictatuur in 1975 is de moderne architectuur in de straten van Spanje buitengewoon gegroeid, waardoor er een interessant contrast is ontstaan met de historische architectuur uit de tijden van de islam, de barok en de renaissance. Spaanse architecten, die genoten van de net ontdekte vrijheid, begonnen de traditionele architectuur te doorbreken en wereldwijd naam te maken.

De spaanse feesten

Spanje heeft een relatief groot aantal feestdagen waarvan sommige uitbundig worden gevierd. De Spanjaarden hebben hun feesten geklasseerd naar regionaal, nationaal of internationaal belang. Zo is de Semana Santa van Sevilla, net als die van 16 andere steden, geklasseerd als feest van internationaal belang. Deze festivals zijn uitstekende gelegenheden om de tradities en cultuur van Spanje te leren kennen.

De bekendste en grootst gevierde regionale feesten zijn:

De spaanse dans

De Spaanse dans is enorm belangrijk in de levendige cultuur van het land. De traditionele dansen uit de verschillende Spaanse regio´s en de sensationele zigeunerflamenco zijn net zo fascinerend en verschillend als het land zelf!

Het vervoer

Spanje heeft een uitstekend openbaar transport met bussen, treinen, ferry's en vliegtuigen.

De spoorwegen in Spanje

De metro

interessante links

 • De Spaanse krant El País
 • De Spaanse krant El Mundo
 • Het Spaanse weer
 • Uw link hier, contacteer ons
 • Talen leren
 • Over Spanje
 • Over Cuba
 • Over Mexico
 • mijnwoordenboek
 • woordenlijst
 • Google translate
 • linking partners